Gosedjur på museet

Lördagen den 28 maj öppnar Gosedjur – en mjuk utställning i en hård tid, på Mölndals stadsmuseum. Välkommen in bland mängder av mjuka gosedjur i alla tänkbara färger, former och storlekar! I utställningen blandas allvar med lekfullhet, det hårda med det mjuka.

– Idén till en utställning om gosedjur kommer ursprungligen från våra besökare, berättar Birgitta Martinius, projektledare och antikvarie på Mölndals stadsmuseum. Det har länge varit ett efterfrågat tema, och till slut kände vi att vi hittade rätt ingångar till ämnet.

En stor del av utställningens innehåll består av inlånade och skänkta mjukdjur. Här blandas sönderälskade nallar med tankar om människans behov av närhet och trygghet. För vad är det egentligen som händer i kroppen när du kramar en nalle?

Olika sorters gosedjur spelar den självklara huvudrollen i utställningen – men de mjuka leksakerna fungerar samtidigt som en ingång till djupare allmänmänskliga frågor. Vilka funktioner fyller mjukdjuren? Vilka behov av trygghet och närhet har vi som människor, i en värld fylld av konflikter och flykt? Hur kan ett gosedjur hjälpa en att våga och att känna sig trygg?

Krama nallen och känn efter vad som händer i kroppen. Möt polisen och ambulanssjukvårdaren med sina mjuka maskotar, som följer med som tröst vid utryckningar. Slå dig ner i jättenallens famn eller klä ut dig till ett livs levande gosedjur.

Ta del av personliga minnen, bilder och betraktelser, eller lär dig lite mer om våra mjuka vänners historia. Här finns mycket att se, utforska och göra för både stora och små besökare!

Invigning 28 maj

Gosedjur – en mjuk utställning i en hård tid invigs lördagen den 28 maj, 12.00–16.00. I veckan som följer firar vi den nya utställningen med visningar och en barnföreställning. Se hela invigningsprogrammet här.

Utställningen pågår 28 maj 2016 – 17 september 2017.

Inbjudan till pressvisning.

Slå din ner i jättenallens knä. Foto: Camilla Eliasson

Mölndals stadsmuseum | Kvarnbygatan 12 | 431 82 Mölndal | 031-315 16 50 | museum@molndal.se