Maria Jönsson – Flickan från långt borta

Tisdag 5 september – söndag 1 oktober

Plats: Mölndals stadsmuseum

Utställning i museets yta 45 kubik med Maria Jönssons illustrationer från bilderboken Flickan från långt borta. Ta del av originalbilder och skisser från arbetsprocessen bakom boken.

Maria är illustratör och bilderboksförfattare. 2014 gav hon tillsammans med författaren Annika Thor ut bilderboken Flickan från långt borta, som de båda tilldelades Elsa Beskow-plaketten för.

I år är Flickan från långt borta utvald till årets sexårsbok av Biblioteken i Mölndal. Varje år delar biblioteken ut en gåvobok till alla barn i förskoleklass i Mölndals stad. Boken används sedan som inspiration till vidare läsning, lek och kreativt skapande. Läs mer om sexårsboken.länk till annan webbplats

Om Maria Jönsson

Maria är född 1958 i Gävle, uppvuxen i Helsingborg och bosatt i Höganäs. Hon har frilansat sedan början av nittiotalet då hon var tidningstecknare på bland annat Helsingborgs Dagblad. Idag är hon mest verksam som illustratör och bilderboksförfattare.

Maria bilderboksdebuterade 1999 tillsammans med Lotta Olsson med Prata persilja. Lotta och Maria har sedan dess samarbetat i ett antal böcker. Sedan 2007 kan Maria även kalla sig bilderboksförfattare; då publicerades första boken om Spyflugan Astrid – som sedan fått fyra uppföljare. 

"Jag växlar mellan att arbeta med andras och mina egna texter. Det är lika roligt att möta andras idéer och storys som att skapa egna. Det mest utmanande och roliga med bilderboksarbete är vad en faktiskt kan göra inom bilderbokens ganska snäva ramar; de 32 sidorna. Och även om jag nu skrivit och illustrerat sju egna böcker – och fler är på väg – så känns det konstigt att kalla sig författare. Bildförfattare är kanske ett bättre ord.”

Marias webbplats: www.spyflugan.comlänk till annan webbplats

 

Arrangör: Mölndals stadsmuseum, Biblioteken i Mölndallänk till annan webbplats

Illustration till boken Flickan från långt borta, Maria Jönsson.

Kontakt

Mölndals stadsmuseum
Kvarnbygatan 12
431 82 Mölndal
031-315 16 50
museum@molndal.se

Mölndals stadsmuseum | Kvarnbygatan 12 | 431 82 Mölndal | 031-315 16 50 | museum@molndal.se