Om museet

Lappar på vägg i Öppna magasinet. Foto: Stina Allansson.

Mölndals stadsmuseum är ett kulturhistoriskt museum. Med våra samlingar och basutställningar vill vi berätta om människors liv och arbete ur olika perspektiv, och ge en mångfasetterad bild av Mölndals stads historia och nutid.

På museet finns tre basutställningar – Lyx från Lindome, Öppna magasinet och 1 rum och kök. Utöver de permanenta utställningarna visar vi tillfälliga utställningar som tar upp aktuella och angelägna teman.

I anslutning till utställningarna finns även museibutik och café.

Mölndals stadsmuseum ligger intill forsen i Kvarnbyn, bara en kvarts promenad från Mölndals centrum och tio minuters bilfärd från Göteborg. Hitta hit.

Museets historia

Museet, som till en början hette Mölndals museum, öppnade 1987 i Mölndals gamla polishus på Norra Forsåkersgatan i Kvarnbyn. Efter hand växte museets samlingar och vid 1990-talets slut började lokalerna bli för trånga. Vid årsskiftet 2001‑2002 flyttade museet till större lokaler i den gamla industribyggnaden Strumpan på Kvarnbygatan 12.

I de nya lokalerna skapades även ett nytt koncept för museets samlingar. Istället för att placera samlingarna i ett traditionellt föremålslager dit bara personalen har tillträde, lanserade Mölndals museum det öppna magasinet. Här finns museets alla föremål tillgängliga i en stor, flexibel utställning.

Stadsmuseum 2011

2011 bytte Mölndals museum namn till Mölndals stadsmuseum, för att på detta sätt tydliggöra att Mölndals stad är huvudman och att museet inte är ett privat- eller hembygdsmuseum.

Under 2013 renoverades museet och i januari 2014 nyöppnades det, då med ny formgivning och nya teman i utställningarna.

Här kan du läsa om ett urval av museets tidigare utställningar, från starten 1987 fram till idag.

Köket i Mölndals stadsmuseums öppna magasin. Foto: Camilla Eliasson.

Kontakt

Mölndals stadsmuseum
Kvarnbygatan 12
431 82 Mölndal
031-315 16 50
museum@molndal.se

Mölndals stadsmuseum | Kvarnbygatan 12 | 431 82 Mölndal | 031-315 16 50 | museum@molndal.se