Tidigare utställningar i 45 kubik

Logga för utställningsytan 45 kubik. Foto: Mölndals stadsmuseum.

45 kubik invigdes 2014 och sedan dess har mängder av utställningar visats här - allt från foto och akvarell till skolprojekt och teman ur museets samlingar. Här kan du läsa en kort presentation av utställningarna.

Kate Hellqvist - Barndomslandet

Lördag 21 januari - söndag 26 februari 2017

Konstnären Kate Hellqvist är född och uppvuxen i Mölndal. I museets yta 45 kubik fick du ta del av hennes naturlyriska måleri med inslag av surrealism och symbolism. I utställningen Barndomslandet satte hon barnet i fokus.

 

Det var en gång - Rävekärrsskolans egen julkalender

Torsdag 1 december - söndag 15 januari 2017

I utställningen fick du följa med i Rävekärrsskolans spännande och fartfyllda julkalender i sagans tecken! Kalenderns luckor fanns utställda på Mölndals stadsmuseums yta 45 kubik. 1 december öppnades första luckan och, som vanligt, öppnades den sista och 24:e på julafton. Varje dag kunde du också läsa en ny del av berättelsen på julkalender2016.blogspot.selänk till annan webbplats.

 

Mölndals ungdomsredaktion

Fredag 11 november - söndag 27 november 2016

I museets yta 45 kubik användes för att presentera Mölndals nya ungdomsredaktion. I ungdomsredaktionen arbetar nyanlända ungdomar, tillsammans med ungdomar som är etablerade i Mölndal, för att göra korta filmer på olika språk om något de vill dela med sig av till nyinflyttade i Mölndal.   

Den mekaniska gosedjursorkestern 

Lördag 24 september – söndag 30 oktober 2016

Med hjälp av besökarna spelade den fantastiska mekaniska nalleorkestern en trudelutt. Orkestern var skapad av de två vännerna Karl-Johan Sellberg och Ásgeir Sigurjonsson, båda arkitekter. 

Ingrid Ström – Ett konstnärsliv

Lördag 20 augusti – söndag 18 september 2016 

Utställning med verk av Ingrid Ström (1921-06-25 – 2012-07-23) konstnär från Bohuslän, verksam i Mölndal och representerad på museer i Frankrike, Danmark, USA samt kommuner och institutioner i Sverige.

På webbplatsen www.ingridstrom.selänk till annan webbplats har sonen Roger Ström byggt upp en omfattande presentation av Ingrids konstnärsliv. Ingrid arbetade med ett 25-tal olika tekniker varav i nuläget 12 tekniker och ca 850 bilder visas på hemsidan. All produktion som visas på webbplatsen har tillkommit i ateljén på Kämpegatan i Mölndal mellan 1975 och 2008.

I utställningen på Mölndals stadsmuseum fick du se ett urval av Ingrid Ströms konstskatt. Välkommen in på webbplatsen www.ingridstrom.selänk till annan webbplats, för en mer utförlig presentation av Ingrid i både ord och bild.

Stefan Thunström – Monsternallar

Lördag 28 maj – söndag 14 augusti 2016

I anslutning till utställningen Gosedjur ställde Stefan Thunström ut sina nallar, som är långt ifrån gosiga, i museets yta 45 kubik. Stefan beskriver sina skapelser:

Jag skapar monster och andra påhittade djur. Jag leker med färger, former och material från skogen, gamla bondgårdar och lyxiga möbeltyger från bland annat Designers Guild i London. Jag lägger den färdiga dockan en stund på grillen för att få det brända, smutsiga och slitna utseendet.

Långt borta och nära – Mölndals målarskola

Fredag 29 april – söndag 22 maj 2016

Utställningen bestod av med verk skapade av fyra medlemmar från Mölndals målarskola; Eva Dahlberg, IngBritt Magnusson, Elisabeth Neverland och Christine Caux Gustafsson. Målningar i främst olja och akryl, men med prov på även andra uttryckssätt. Med inspiration från möten med människor, resor, naturen, händelser i samhället eller andra konstnärers arbeten. Motiven kan spegla ett landskap eller återge en detalj i ett stilleben.  

Mölndal – ankomstkommun i världen

Lördag 17 oktober 2015 – söndag 10 januari 2016

Hur är det att komma till Mölndal som ung ensamkommande flykting? Besökaren fick ta del av filmer där ungdomar själva förmedlar sina berättelser och upplevelser – om att komma fram och att fortsätta. I utställningen fanns även information om hur systemet fungerar när barnen kommer till Migrationsverket i Kållered, söker asyl och sedan bosätter sig i Mölndals stad.

Utställningen var skapad av ungdomar och personal från Balltorps boende tillsammans med Enheten för ensamkommande barn och ungdomar, i samarbete med Mölndals stadsmuseum.

Margit Rehnman – Oljemåleri

19 september – 11 oktober 2015

Margit Rehnman är en självlärd konstnär som målar landskapsmotiv, blomsterstilleben och blommor i deras naturliga miljö. I utställningen visades Margits vackra och färgsprakande oljemålningar.

Ciprian Gorga – An ordinary boy

15 augusti – 6 september 2015

Vad ser du när du blickar in i en spegel? Troligen är det du själv som tittar tillbaka på dig. Men vad gör du när din spegelbild inte stämmer överens med den du är? I fotoutställningen An ordinary boy kunde du följa André Olofsson genom den långa process som en könskorrigering innebär. Hans resa har dokumenterats av fotografen Ciprian Gorga och journalisten Kristin Helgesson Svenske.

Rainbow Connection

4 augusti – 13 augusti 2015

En utställning med utgångspunkt i ett internationellt ungdomsutbyte på temat HBTQ, arrangerat av åtta ungdomar i Mölndal.

Under utbytet gjordes en kreativ fotoworkshop tillsammans med fotografen Ciprian Gorga, där deltagarna själva fick välja hur de skulle gestalta sig själva framför kameran och skriva en passande bildtext. I utställningen kunde du ta del av några av dessa berättelser och fotografier.

Erika Dobbertin – Tolkning av Kvarnbyn med digital illustration

27 juni – 2 augusti 2015

Utöver barnböcker och andra illustrationsuppdrag har Erika Dobbertin skapat många motiv från Mölndals Kvarnby, området där hon bor. I utställningen visades Erikas roliga och glada bilder som skildrar denna historiska plats.

Ingegerd och Johnny Ahlborg – Akvarell

7 juni – 21 juni 2015

I utställningen kunde du ta del av vackra akvarellmålningar skapade av makarna Ingegerd och Johnny Ahlborg. Medan Johnny målar avbildande verk, målar Ingegerd motiv ur minnet och låter färgerna leka. Flera av verken i utställningen skildrade motiv från Mölndal.

Ordspråk och talesätt – Värdegrundsarbete i klass 4A, Katrinebergsskolan

26 maj – 31 maj 2015

Under våren 2015 arbetade klass 4 A från Katrinebergsskolan med att skapa konstnärliga tolkningar av svenska ordspråk och talesätt. Deras fantasifulla kreationer visades sedan upp i 45 kubik.

Kulturmiljöprojekt i Kvarnbyn och Forsåker

9 maj – 24 maj 2015

Hur kommer framtidens Mölndal att se ut? Hur kan den äldre bebyggelsen tas tillvara? I utställningen visade fyra arkitekter sina idéer om hur några av Mölndals gamla fabriksbyggnader skulle kunna få ett nytt liv. Utställare: Louise Swärd Alfbecker, Asger Rønholm, Andrea Brandén och Tobias Göthfelt.

Nathalie Sjögren – Rock’n’Wool

11 april – 3 maj 2015

Förutom att skriva skräckromaner skapar Nathalie Sjögren nåltovade porträtt i ull. I utställningen visades Natalies kollektion med porträtt av 80-talets mest älskade, och skrämmande, artister.

Lisa Swedmark – Leftovers

14 mars – 5 april 2015

Lisa Swedmark har studerat vid flera konstskolor och är utbildad textillärare. Idag bor hon i Göteborg, men hon har sitt ursprung i Dalarna. I utställningen Leftovers visade hon upp sin stämningsfulla textilkonst.

"Tjejer, kan dom spela fotboll?" – En fotoutställning om Jitex BK

21 februari – söndag 8 mars 2015

Under 1980-talet vann damfotbollsklubben Jitex BK tre SM-guld och laget hade flera kända landslagsspelare i sin trupp. Jitex är ett viktigt kapitel i svensk fotbollshistoria – utan dem hade svensk damfotboll inte varit vad den är idag! I utställningen kunde du följa Mölndalslaget Jitex utveckling och ta del av unika foton ur klubbens arkiv.

Utställningen skapades av Föreningsarkivet i Sydvästra Götaland, i samarbete med Mölndals stadsmuseum.

Elisabeth Olszon – Matansikten

24 januari – 15 februari

Elisabeth Olszon är en före detta Mölndalsbo med ett speciellt samlarintresse – i utställningen visade hon för första gången upp sin samling av tavlor med matansikten.

Lucköppning

29 november 2014 – 18 januari 2015

I utställningen Lucköppning visades en nostalgiframkallande samling adventskalendrar från 1940- till 1970-talet. Här fanns välkända illustrationer som väckte minnen – allt från Teskedsgumman och Trolltider till Herkules Jonssons storverk. Julstämningen förstärktes ytterligare av vackra julröda tapeter från Lim & Handtryck färg- och tapetmakeri i Kvarnbyn.

Karin Torlegård – silversmide

18 oktober – 16 november 2014

Karin Torlegård är utbildad på Nääs Hantverk & Design-skola med examen i silversmide. I utställningen visade Karin ett antal smycken inspirerade av forsen som rusar fram genom Kvarnbyn. 

Lena Larsson – Mellanrum

13 september – 12 oktober 2014

En utställning med broderi styrt av inspiration, lust och glädje. Lena Larssons utställning hade tema mellanrum: Vad fyller vi mellanrummen med? Vad händer mellan människor då vi tänker olika tankar, känner olika känslor, väljer olika alternativ till nästa ögonblinkning? Hur ser ett mellanrum ut?

Benny Cruz & Alphons Cruz Blom – Min son är min bästa vän

9 augusti – 7 september 2014

Utställningen var Bennys hyllning till sin son Alphons, hans förebild och bästa vän. I utställningen visade Benny och Alphons sina konstverk, både samarbeten och egna verk.

Kajsa Asklöf – Vad blommor pratar om

Lördag 5 juli – söndag 3 augusti 2014

Vad blommor pratar om var en fotoutställning där Kajsa Asklöf sökte kontakt med växter på riktigt nära håll. Blommorna porträtterades som vore de individer, avbildade på fjället, i ett dike eller i ett växthus där de stillsamt visar sin prakt för den som råkar gå förbi.

Malin Leijonberg – Too much is never enough

17 maj – 29 juni 2014

En flärdfull, färgstark utställning med hattar som tema och med 80-tal som gemensam nämnare. Malin arbetar som modist, stylist, konstnär, designer och eventmakare. I utställningen vände hon blicken 30 år bakåt i tiden, då axlarna var breda och indianpudret aldrig var tillräckligt mycket.

Solveig Jonsson – Måleri och keramik

12 april – 11 maj 2014

Via konsten får Solveig Johansson möjlighet att uttrycka sin fascination för Mölndals historiska miljöer. I utställningen kunde du ta del av konst med inspiration hämtad från Kvarnbyn, Tjörns hav och natur och Mölndal under 1940- och 50-talen.

Logga för utställningsytan 45 kubik. Foto: Mölndals stadsmuseum.

Kontakt

Mölndals stadsmuseum
Kvarnbygatan 12
431 82 Mölndal
031-315 16 50
museum@molndal.se

Mölndals stadsmuseum | Kvarnbygatan 12 | 431 82 Mölndal | 031-315 16 50 | museum@molndal.se