Lyx från Lindome

Utställningen Lyx från Lindome. Foto: Camilla Eliasson.

Upplev museets unika samling av stolar och andra möbler tillverkade i Lindome, den sydligaste delen av Mölndals stad. Besök verkstaden, känn på materialen och inspireras av stolar klädda i moderna tyger.

Under 1700-talet började hantverksskickliga bönder i Lindome snickra möbler som en bisyssla till jordbruket. De specialiserade sig på att tillverka stolar efter moderiktiga förlagor. Arbetet utfördes under enkla förhållanden ute på gårdarna och möblerna såldes till förmögna kunder i Göteborg. Med tiden spreds böndernas hantverk över Sverige och ut i Europa. Fram till 1900-talets mitt var Lindome ett betydande centrum för möbeltillverkning.

Följ tillverkningen

Att tillverka en möbel var arbetskrävande och tog lång tid. I utställningen Lyx från Lindome kan du känna på materialen och förstå hur det råa trästycket formades till skulpterade stolsdelar. I en animerad film följer du processen steg för steg – från trädet som växer i skogen till monteringen av alla delar som en stol består av.

Stig in i den lilla verkstaden och upplev miljön som snickaren arbetade i. Här finns redskap som ursprungligen har använts i en snickarverkstad i Lindome.

Gamla stolar på nya sätt

Stolarna i utställningen är klädda med nya, moderna tyger. Att klä om gamla möbler är något man gjort under alla tider. På detta sätt lever de vidare, långt efter att de en gång tillverkades. Titta på bildspelet Min Lindomemöbel och inspireras av personer som har inrett sina hem med det vackra hantverket från Lindome.

Stoldetalj i utställningen Lyx från Lindome. Foto: Camilla Eliasson.

Kontakt

Birgitta Martinius
Antikvarie
Mölndals stadsmuseum
031-315 16 62
birgitta.martinius@molndal.se

Mölndals stadsmuseum | Kvarnbygatan 12 | 431 82 Mölndal | 031-315 16 50 | museum@molndal.se