Translate

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Translate

ENTER Mölndal – Tulebosjön

Runt om i landskapet finns spår efter människor som levt här innan oss. Vissa spår går att se med blotta ögat – andra kan vara omöjliga att upptäcka. Men med ny teknik gör Mölndals stadsmuseum nu historien mer tillgänglig och spännande på en av dessa platser. Appen ENTER Mölndal – Tulebosjön släpps den 22 september.

"ENTER Mölndal – Tulebosjön" är en platsspecifik upplevelse för familj och barn från 9 år, som berättar om de unika bronsåldersfynd som gjorts vid Tulebosjön i Kållered.

Appen släpps och har premiär för allmänheten lördagen den 22 september. Då finns vi på plats vid Tulebosjön klockan 13.00–15.00 och hjälper dig att komma igång – och vi vill gärna veta vad du tycker!

De gåtfulla kokgroparna

Intill Tulebosjön har arkeologer gjort ett mycket stort fynd av kokgropar i rad. Under bronsåldern fanns här eldar som brann i långa rader längs åsen, ovanför det som nu är badplatsen.

Platsen har väckt många frågor hos forskare. Varför byggde man kokgroparna just här vid sjön? Och vad användes de till? I appen får du uppleva olika alternativ och ny augmented reality (AR)-teknik ger dig en unik möjlighet att resa i tiden och uppleva hur platsen kan ha sett ut för flera tusen år sedan. 

– Museet vill levandegöra historiska platser i kommunen. Vid Tulebosjöns strand väcker vi liv i en plats där de historiska lämningarna är helt försvunna i landskapet. Det är en plats som bär på en spännande arkeologisk gåta. Vårt mål är att barn och familjer ska upptäcka gåtan, uppleva historiens vingslag och känna sig som en del av platsens spännande historia. Vi hoppas att detta också kan tilltala en ny publik, säger museichef Cajsa Lagerkvist.

Ny teknik levandegör historien

Appen är skapad i samarbetar med RISE Interactive, ett statligt forskningsinstitut med expertis inom teknisk utveckling och interaktionsdesign, samt med Marika Hedemyr, koreograf och interaktionsdesignforskare specialiserad på att skapa mixed reality-upplevelser för offentliga platser.

– Det senaste året har det skett stora framsteg i den mobildrivna AR-tekniken. Nyare mobiler kan dra nytta av dessa standarder, så vi inte bara ser virtuella föremål och karaktärer på avstånd genom våra mobilkameror. Vi kan nu gå fram till dem, gå runt dem, eller vandra runt i helt virtuella miljöer. Med hjälp av detta har vi kunnat skapa en upplevelse där du kan besöka flera olika virtuella rum genom att röra dig runt på den verkliga platsen, berättar Jacob Michelsen, utvecklare från RISE Interactive.

Stig in i virtuella rum

Själva promenaden vid Tulebosjön tar 20-30 minuter och sträcker sig över 500 meter. På vägen får du stiga in i virtuella rum som ger nya perspektiv i landskapet. Ta del av den spännande berättelsen om vad vi vet – och inte vet – om kokgroparna där eldarna var tända för flera tusen år sedan. 

– Med våra sinnen och fantasi kan vi färdas i tid och rum och föreställa oss hur det är i andra tider och på andra platser. I den här gestaltningen har vi med ny AR-teknik valt att förhöja det, berättar Marika Hedemyr.

Med mobilen i handen använder man hela kroppen för att röra sig genom upplevelsen. Mobilen fungerar både som en sökare och ett fönster till andra perspektiv på platsen. Jag har valt att packa upp de lager av historia från bronsåldern som finns på platsen, sätta användaren i centrum, och lämna en stor del av tolkningen till betraktarens egen fantasi.

Praktiskt om appen

Du behöver: En nyare smartphone (se Tekniska krav nedan) och hörlurar. Promenaden görs via en app som kostnadsfritt laddas ner från App Store eller Google Play från och med den 22 september. Ladda ner appen när du är uppkopplad mot wifi. När den är installerad i din telefon behöver du inte internetuppkoppling.

Tekniska krav: Upplevelsen använder ny teknik och du behöver därför ha en nyare smartphone med stöd för detta (ARKit respektive ARCore), såsom iPhone från 2015 eller senare och Android från 2017 eller senare. Till exempel dessa eller nyare modeller: Iphone 6s/SE, Samsung S7, Huawei Honor10, Huawei P20.

För dig som är: Appen riktar sig till barn och familj, från 9 år. Den finns på svenska och engelska

Startplats: Tulebosjöns badplats i Kållered, vid bänkarna intill stranden.

Längd: Promenaden tar 15-30 minuter beroende på hur länge du stannar på varje ställe. Totalt är det 500 meter att gå.

Om projektet

ENTER Mölndal är resultatet av projektet "Gestaltade platser, medskapande historia i närmiljön" som drivs av Mölndals stadsmuseum i samarbete med RISE Interactive och Marika Hedemyr Projects. Projektet har förverkligats med generöst stöd av Torsten Söderbergs Stiftelse

I juni lanserades den första av två platser gestaltade genom ny teknik: "ENTER Mölndal – Kvarnbyn". Där forsen har gett människor möjlighet att leva, överleva, arbeta och skapa i mer än 600 år. Se mer och testa upplevelsen på entermolndal.se.

Kontakt

Mölndals stadsmuseum
Kvarnbygatan 12
431 82 Mölndal
031-315 16 50
museum@molndal.se

Öppet
tisdag – söndag, 12.00–16.00
torsdag, 12.00–19.00
öppettider vid storhelger

Clara Vollrathson
Kommunikatör
Mölndals stadsmuseum
031-315 16 52
clara.vollrathson@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad 2018-11-09 10.43