Translate

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Translate

Cyklar – ny utställning!

På lördag 13 oktober invigs utställningen Cyklar på Mölndals stadsmuseum. I den får du möta ett av våra mest populära transportmedel i en mängd olika skepnader, från höghjuling till landsvägsracer i kolfiber. Träffa jorden-runt-cyklisten, stig in i cykelverkstan och fundera över cykelns betydelse för samhället, miljön – och för dig som individ. Det är en lustfylld utställning med mycket att upptäcka för hela familjen!

Två hjul, ett styre, två trampor och en sadel – tänk att en så enkel konstruktion kan ge en sådan känsla av glädje, fart och frihet! Visste du att den moderna cykelns föregångare uppfanns för ganska exakt 200 år sedan? Idag är den ett av våra mest populära transportmedel. Bara i Sverige säljs så mycket som 600 000 nya cyklar per år.

– Fler och fler väljer cykeln som färdmedel idag. Man ser fördelar både för hälsan och miljön, och i att slippa trängseln i biltrafiken, berättar Birgitta Martinius, antikvarie och utställningsproducent.

Den här utställningen handlar om cykeln som ting, men kanske ännu mer om cyklande som företeelse. Vi märker att cyklandet är någonting som de allra flesta kan relatera till och som väcker känslor. Både hos de många cykelentusiaster vi har träffat på medan vi jobbat med utställningen och hos andra privatpersoner som delat med sig av minnen och foton. De allra flesta minns sin första vingliga färd på cykeln och till och med hur den första cykeln såg ut, säger Birgitta.

Från höghjuling till kolfiber

I utställningen visar vi en mängd cyklar – unika och ovanliga såväl som klassiker som väcker minnen. Kommer du ihåg pojkcykeln med limpsadel? Eller är det den tvåfärgade racern med bockstyre som tar dig tillbaka till tonåren? Här samsas1800-talets höghjuling med den toppmoderna landsvägsracern i kolfiber och 80-talets plastcykel.

Möt cykeln som vardagens transportmedel, som samhällsnytta – och naturligtvis också som idrott.

I utställningen gör vi nedslag i bland annat Vätternrundan, velodrom, BMX, Tour de France och mountainbike. Bland föremålen finns Susanne Ljungskogs skor från VM-vinsten i landsvägscykling 2003. Och visste du att cykel-SM anordnades i Mölndal 1956?

Cyklar för både nördar och noviser

Pröva på att cykla med handkraft, varva ner och lyssna på cykelsagor, stig in i cykelverkstaden, fundera över dina cykelminnen och spana in mängder av prylar och tillbehör.

Välkommen in i en utställning för små och stora – oavsett om du är cykelnörd, cykelnovis eller bara cykelnyfiken!

Invigning 13 oktober

Välkommen på invigning lördag 13 oktober, 12.00-16.00, med visning, dansföreställning och cykel-fix!

Kontakt

Mölndals stadsmuseum
Kvarnbygatan 12
431 82 Mölndal
031-315 16 50
museum@molndal.se

Öppet
tisdag – söndag, 12.00–16.00
torsdag, 12.00–19.00
öppettider vid storhelger

Dela på:

Senast uppdaterad 2018-11-28 15.50