Utställningen ”Mat – i nöd och lust” förlängs

Sedan februari i år har besökarna kunnat djupdyka i mathistoria, minnen och mängder av matiga prylar i årets stora temautställning på Mölndals stadsmuseum. Efter en vår och sommar som inte riktigt blev som någon hade planerat väljer museet nu att förlänga utställningen till och med 12 september 2021.

”Mat – i nöd och lust” är som ett smörgåsbord av mathistoria, minnen, berättelser, prylar och förpackningar. Nu låter vi ingredienserna sjuda ett tag till och hoppas att ännu fler besökare får ta del av vårt långkok!

Utställningen öppnade i februari och lockade under den första månaden närmare 4000 besökare – drygt 200 personer fler än motsvarande månad året innan. Men våren och resten av 2020 blev inte riktigt som någon hade planerat.

Corona orsak till omfattande publiktapp

På grund av att coronapandemin både stoppade planerade programpunkter och höll en stor del besökare hemma väljer Mölndals stadsmuseum att förlänga utställningen. Den var planerad att pågå till mitten av januari nästa år, men förlängs nu över våren och sommaren till och med 12 september 2021.

Vi såg ett stort intresse av utställningen på en gång efter öppnandet i våras, men efter bara en månad började besökssiffrorna dala. Under mars till juni hade vi omkring tusen besökare färre per månad jämfört med 2019, berättar Åsa Tollbom, tillförordnad museichef.
I juli kom ett uppsving igen och vi kunde verkligen se tecken på att många passade på att ”hemestra” i somras! Drygt 3300 personer besökte museet i juli – att jämföra med 1500 i juni i år och 2900 juli förra året.

Välkomnar tillbaka besökarna med ett matigt höstprogram

I september har museet haft lika många besökare som motsvarande månad förra året och nu hoppas vi att besökarna fortsätter att hitta tillbaka under hösten.

Vi märker att besökarna verkligen gillar utställningen och att temat väcker stor igenkänning. Jag har hört många säga att de vill komma tillbaka och ta med sig familj och vänner, så det känns jättekul att kunna erbjuda den möjligheten, säger Åsa Palmaer Skoglund, utställningsproducent och formgivare.

I våras pausades delvis programverksamheten på museet och de programpunkter som genomfördes flyttades utomhus. Nu är vi glada att igen bjuda in besökarna till fördjupande visningar, föredrag och skapande verksamhet under hösten och vintern!

Självklart anpassar vi även fortsättningsvis museets verksamhet efter rådande restriktioner och håller noga koll på att inte för många vistas i samma lokal samtidigt. Alla programpunkter har begränsat antal deltagare och många kräver föranmälan, berättar Åsa Tollbom, tillförordnad museichef.

Samtliga programpunkter under hösten och vintern hittar du på i vår programkalender.

Efter mat kommer fest

Nästa större temautställning på museet öppnar i oktober 2021 och är på temat jubileum, fest och firande.

Vi har precis påbörjat planeringen av utställningen och just nu bubblar massor av idéer kring vad fest och firande innebär, säger Åsa Palmaer Skoglund, utställningsproducent och formgivare. Varför är det så viktigt för oss att fira allt från födelsedagar och jubileer till idrottsprestationer och andra framgångar?

Utställningen sammanfaller även med att Mölndals stad firar 100 år.

Kontakt

Åsa Palmaer Skoglund
Utställningsproducent
Mölndals stadsmuseum
031-315 16 61
asa.palmaer-skoglund@molndal.se

Åsa Tollbom
Tillförordnad museichef Mölndals stadsmuseum
T.f. avdelningschef museum, konst och kultur
Kultur- och fritidsförvaltningen
031-315 16 28
asa.tollbom@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad

Nyhetsarkiv