Vem är du? Vem är jag?

30 november - 2 februari
Plats: Mölndals stadsmuseum Visa karta

Vem är du? Vem är jag? är Mölndals stadsmuseums egen metod, om hur föremål kan hjälpa till att väcka minnen till liv och där den egna berättelsen är viktig.

I den pågående utställningen i museets yta 45 kubik kan du läsa om metoden och se utvalda föremål ur museets samling.

Vilka föremål väcker minnen hos dig? Och vilka minnen framkallar de utvalda tingen i utställningen?

Hur föremål framkallar minnen och berättelser

Öppna magasinet med sina tusentals vardagsföremål är en förutsättning för att vår metod ska fungera. Möjligheten att röra och känna på föremålen, samt närheten till dem, skapar en alldeles unik situation.

Det väcker en lust att dela med sig av minnen och berättelser – både från lätta och svåra stunder i livet. Detta kan ske i ett samtal mellan besökare i museet.

Vi arbetar också med metoden tillsammans med grupper, både på plats i museet och ute i olika verksamheter.

Det kan vara med barngrupper, skolklasser, SFI-klasser, pensionärsgrupper, personer med minnesproblematik såsom demens eller Alzheimers.

Hur fungerar metoden?

När vi träffar en grupp börjar vi med att ge exempel på hur ett föremål kan väcka minnen, funderingar och berättelser till liv.

Därefter får alla välja ett eget föremål som framkallar ett minne. Sedan samlas vi för ett samtal där alla får berätta om sitt föremål.

Detta öppnar till tankar och reflektioner i relation till andras historia och berättelser.

Metoden Vem är du? Vem är jag? ger en fin möjlighet att lära känna varandra på ett nytt sätt och att öka förståelsen för andra.

Nu är det din tur. Vilka minnen väcker föremålen hos dig?

Öppet

Senast uppdaterad 2019-12-02 14.59