Mat – i nöd och lust

8 februari - 10 januari
Plats: Mölndals stadsmuseum Visa karta

Årets utställning på Mölndals stadsmuseum handlar om det aptitretande ämnet mat. Här kommer du att möta temat i både historiska nedslag och i en aktuell nutid, med mycket igenkänning och en hel del ögonöppnande fakta.

Mat är något vi alla har ett förhållande till, oavsett ålder eller ursprung. Att äta är ett grundläggande behov, något vi gör genom hela livet. Men våra matvanor har förändrats i grunden på bara några generationer. Hur hamnade vi där vi är idag? Vad är det som styr vad vi äter och vad vi tycker om?

Utställningen ”Mat – i nöd och lust” är som ett smörgåsbord av mathistoria, minnen, berättelser, prylar och förpackningar. Stig in i skafferiet, bläddra i en kokbok, ta en fikabild i fotoautomaten eller slå dig ner för att lyssna till en matig saga.

I utställningen finns mycket att upptäcka och utforska för både små och stora!

Fördjupa dig i matiga Mölndalsbilder

Kopplat till utställningen har vi även tagit fram en webbutställning på Digitalt museum, där vi har samlat ett smörgåsbord av bilder. Du hittar fotografier som speglar teman som måltider, fika, affärer i Mölndal, Kållered och Lindome och mycket mera.

Besök webbutställningen Mat - i nöd och lust.

En del av vårt immateriella kulturarv

En av anledningarna till att vi i år har just mat som tema är ett samarbete inom kring vårt immateriella kulturarv kopplat till mat och måltider.

Kulturarvsakademin är en del av Göteborgs Universitet och ett samarbetsprojekt mellan universitetet, Västra Götalandsregionen samt olika kultur- och minnesinstitutioner. Mölndals stadsmuseum är ett av flera medverkande museer.

Ett annat relaterat projekt som du också kan ta del av på plats i utställningen är Matkult.se – en kunskapsbank över traditionell matkultur i Sverige, framtagen av Institutet för språk och folkminnen.

Öppet

Senast uppdaterad 2020-04-28 12.40