Log cabin – rött och vitt

4 september - 7 november
Rödvita lapptäcken ovanpå varandra

Utställning om vår kulturskatt lapptäcken i museets yta 45 kubik.

En av de äldsta lapptäcksteknikerna vi har kallas ”Log cabin”, ”stockhusruta” eller ”blockhusruta”. Tekniken kom till Sverige med återvändande amerikaemigranter under 1800-talets slut.

Mönstret skapas av rektangulära tyglappar som byggs likt ett stockhus runt den första, innersta tyglappen, som ska vara röd. Den röda färgen symboliserade den tända härden i stugan.

Tekniken Log cabin är kanske det allra populäraste mönstret i lapptäcksvärlden och det går att skapa över 100 olika variationer.

Den här utställningen är en hyllning till den kulturskatt som våra lapptäcken utgör och till tekniken Log cabin. Alla lapptäcken är framställda i färgerna rött och vitt.

Förhoppningen är att utställningen skall inspirera dig att sy och upptäcka lyckan i att ha skapat ett eget lapptäcke. I samband med utställningen ordnas två workshops - lördagen den 18 september och lördagen den 30 oktober – där du får lära dig lapptäcksteknik. Anmäl dig på vår evenemangskalender.

Utställningen pågår i höst mellan 4 september – 7 november 2021.
I samarbete med Lapptäcksverkstan och NBV.

Ordinarie öppettider: