Film: Abraham och Ester

Torsdag 27 januari kl. 12.00 - Söndag 30 januari kl. 16.00
Plats: Online Visa karta

”Abraham och Ester Frischer hade bestämt sig: de skulle aldrig resa tillbaka till Polen.” Så börjar dokumentären ”Abraham och Ester”. Filmen berättar om paret som hamnade i Sverige efter nazisternas koncentrationsläger. Och om deras resa till Polen som ändå blev av, 62 år efter befrielsen.

Abraham är den unga man som finns med i vår utställning ”Från Auschwitz till Mölndal” med bilder från museets fotoarkiv, då han kom från koncentrationslägret till Kvarnbyskolan.

I filmen medverkar också parets son Josef, som berättar: ”Jag är vad man kallar för andra generationens överlevande. Varför vill jag berätta detta? Det är ett sådant starkt trauma som mina föräldrar gick igenom och det går i arv så att även andra generationen får det, och också tredje generationen, och så vidare. Mitt motiv idag är att hela. Så att vi ska vara levande, inte bara överlevande.”

Ester och Abraham dog, med ett par timmars mellanrum, en decemberdag 2009.

Filmen visades i Sveriges Television 2001.

Filmen har premiär här på vår YouTube-kanal under Förintelsens minnesdag, den 27 januari klockan 12.00. Filmen kommer sedan att ligga kvar på vår Youtube.

Kostnad: Gratis.

Håll utkik här löpande om det blir några ändringar med anledning av covid-19.

(läses måndag–fredag)

Ordinarie öppettider: