Föredrag: Tryckt till jul

Torsdag 8 december kl. 17.30 - 18.30
Collage av flera juldukar.

Julduksexperterna Marie Odenbring Widmark och Anna Lindqvist berättar om formgivarna bakom de tryckta juldukarna från textilformgivningens glansdagar, främst 1950- och 60-talen. Formgivare som idag ofta är bortglömda, trots att de mönstrade dukarna är självklara samlarobjekt för nya generationer.

Marie och Anna har tillsammans skrivit boken ”Tryckt till jul”, som lyfter fram denna förbisedda formskatt. De presenterar formgivarna och textiltryckerierna bakom dukarna och sätter in tryckens mönstervärld i ett kulturhistoriskt sammanhang.

I samband med föredraget har vi också fyllt hela Öppna magasinet med juldukar från förr, nyinkomna i museets samling kompletterat med dukar från en privat samling. Kom och frossa i retrodukar från 1940- till 70-tal i vår Julduksbonanza!

Arrangör: Mölndals stadsmuseum i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Mölndal.

Kostnad: Fri entré, begränsat antal platser. Föranmäl dig på SV Mölndals webbplats eller via 031-87 47 46.

Tillgänglighet: Föreläsningen hålls i Mötesrum Forsen på våning 2. Hiss finns, säg till i museets reception så hjälper vi till med den. Läs mer om tillgängligheten på museet.

(läses måndag–fredag)

Öppettider: