Shamankvinnan i bronsåldern

Tyra möter Shamanen på både bronsåldern och järnåldern. En shaman är en slags präst, som är kunnig när det gäller örter och mediciner. Även idag finns det shamaner i många religioner och de anses ha närmare kontakt med gudar och med andevärlden.

Shamankvinna från datorspelet Fylgja.

Huvudsmycke

Diadem i guld, Historiska museet. 

Foto: Ulf Bruxe, Historiska museet

Shamankvinnans diadem är av guld. Spiralerna är ett vanligt mönster, som återkommer i många av bronsålderns hantverk. Föremålet som det bygger på har hittats i Skåne och finns att se på Historiska museet i Stockholm.

Halskrage

Halskrage i brons.

Mot slutet av bronsåldern blev smyckena större och svulstigare. Förlagan till shamanens halssmycke är så stort att man faktiskt undrar hur det har gått till att bära denna tunga halskrage av brons. Det har det karakteristiska spiralmönstret, som var så vanligt på bronsåldern här i Norden. Under bronsåldern var det ett hierarkiskt samhälle och det var ett mycket litet styrande skikt som hade dessa fantastiska smycken. Förlagan finns på Historiska museet i Stockholm.

Omlottklänning

I Danmark har man gjort ett antal rekonstruktioner av bronsåldersdräkter och shamanens dräkt är baserad på en av dem. Vi har gett shamanens dräkt lite färg också, men det vet man inte om bronsåldersdräkterna hade. Om man hade färg då så var den gjord av växtmaterial och det har med tiden brutits ner, så att inga spår finns kvar. Kläderna kan ha varit gjorda av blandmaterial, men efter 3000 år är det bara ullen som finns kvar. Kanske gjorde de kläder av nässlor, som faktiskt blir ett mjukt och skönt tyg som påminner om råsiden.

På bilden ser du garn som är färgat med hjälp av växtfärger. Kunskapen om växtfärger är minst ett par tusen år gammal, kanske äldre. Vad tror du? Var bronsåldern brun eller i färg?

Dräktspänne

Ett så kallat glasögonspänne i brons, Historiska museet.

Foto: Berthe Amaya, Historiska museet

Shamankvinnans dräkt hålls uppe av ett smycke som kallas för glasögonspänne. Förlagan finns på Historiska museet i Stockholm.

Dela på:

Senast uppdaterad