Serveringsställen och covid-19

Med anledning av coronapandemin gäller nya regler för verksamheter som serverar mat och dryck. Reglerna gäller för restauranger, barer, caféer, skolmatsalar, cateringverksamheter, nattklubbar samt andra verksamheter som serverar mat eller dryck till sina gäster.

Reglerna grundar sig i Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer med mera.

Regler

OBS! Anpassade regler från 1 juli.

Du som driver en verksamhet som serverar mat och dryck är skyldig att:

  • Se till att det inte uppstår trängsel i era lokaler. Sällskap ska kunna hålla minst en meters avstånd från andra sällskap.
  • Sällskap på 8 personer tillåts vid varje bord inomhus. Större sällskap ska delas upp på flera bord med minst en meters avstånd emellan. Utomhus finns det inga begränsningar på antal personer vid varje bord. 
  • Säkerställa att gästerna intar mat och dryck sittandes.
  • Om dina gäster själv plockar sin mat (bufféservering) ska du säkerställa att det inte uppstår trängsel.
  • Säkerställa att det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar för sin mat.
  • Ansvara för att det inte uppstår trängsel i kön både innanför dörren och utanför dörren till er verksamhet.
  • Se till att gäster har möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten eller använda handsprit.

Rutiner för egenkontroll

Som ett led i er egenkontroll ska du som driver en verksamhet som serverar mat och dryck ha rutiner för hur verksamheten kan förhindra smittspridning av covid-19 bland besökare. Du behöver regelbundet utföra riskbedömningar utifrån de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare ger. Du behöver även ta fram instruktioner för hur personalen kan förhindra smittspridning.

Miljöförvaltningen har rätt att stänga ned de verksamheter som inte följer reglerna.

Kontakt

Miljöförvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
kontakt@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad