Astra Zeneca är Proffsmentor för elever i årskurs 9

I samarbete med Mentor Sverige är AstraZeneca Proffsmentor för 23 elever 2018-19 på Lövgärdesskolan. Första gången de träffades var i april 2018 när eleverna bjöds in till anläggningen i Mölndal.


AstraZeneca arbetar långsiktigt med att attrahera ungdomar till att studera naturvetenskapliga ämnen genom olika projekt och initiativ.

Ett sådant är ett Proffsmentorskap som de har med Lövgärdesskolan i Angered, där man följer 23 ungdomar under ett år, uppdelade på fyra olika träffar.

Vid detta tillfälle guidades de runt i besökscentret, Amazing Journey, och fick höra om företaget och forskningen. De fick även tillfälle att träffa dåvarande VD för Sverige, Jan-Olof Jacke och den operativa platschefen Matti Ahlqvist. Det var 23 mycket väl förberedda ungdomar som då gick sista terminen i årskurs 8. Dagens Industri deltog och skrev en artikel som sedan publicerades.

I slutet av augusti 2018 var det dags för att träffas igen. Denna gång åkte klassen, nu i årskurs 9, till Universeum där de fick gå in i deras nya Kemilab och labba tillsammans med Universeums pedagoger. Labbövningarna som de fick göra är framtagen av några av kemisterna på AstraZeneca.

Den 24 januari var det dags för nästa träff. Denna gång åkte 7 kollegor från AstraZeneca med olika bakgrund, ålder och utbildningar ut till Lövgärdesskolan för att berätta om sina yrken.
Varje person berättade om vad han/hon arbetade med, sin utbildning, intressen och varför det är så kul och intressant att jobba på AstraZeneca. Allt för att inspirera till fortsatta studier!
Det var en fantastiskt trevlig förmiddag. Eleverna var mycket väl förberedda, visade ett stort intresse och hade massa frågor till besökarna.

Den fjärde och sista träffen kommer att vara i april i 2019 och då är eleverna välkomna tillbaka till Mölndal. Denna gång kommer de att besöka ett av de nya aktivitetsbaserade lab för att göra något coolt experiment.

- Vi kommer även summera själva initiativet tillsammans och vår förhoppning är givetvis att alla dessa fantastiska 15-16 åringar valt en inriktning på sitt gymnasieval som gör att de kan komma till oss och jobba i framtiden, säger Marie Örn, projektledare Astra Zeneca Göteborg.

Det är ju våra ungdomar som är vår framtid!

Dela på:

Senast uppdaterad