Julia och Victor vann Lilla Ljunggrenska

Smäktande violintoner och lekfulla elgitarr-riff vann juryns hjärtan när Lilla Ljunggrenska-finalen avgjordes i en livesänd konsert från Mölndals Kulturskola.

Efter två intensiva, musikaliska dueller stod det klart att 15-åriga Julia Krajnovic och 18-åriga Victor Sott tagit hem segern i Lilla Ljunggrenska och tilldelas varsitt stipendium på 15 000 kronor.

Julia går i nian på Kvarnbyskolan och har spelat fiol på Kulturskolan i många år. Stycket hon tog hem segern med var Sentimental Romans nr 2 av den svenska kompositören Wilhelm Stenhammar. Victor, som går tredje året på gymnasiet och spelar både elgitarr och saxofon, tävlade och vann med sin tolkning av Wonderful Slippery Thing av brittiska gitarristen Guthrie Govan.

Juryns motiveringar

När det blev dags att tillkännage stipendiaterna motiverade expertjuryn, bestående av violinisten Lisbeth Vecchi och Bohuslän Big Band-veteranen Ralph Soovik, sina val så här:

Hon (Julia) har redan utvecklat stor skicklighet på sitt instrument och tolkar Wilhelm Stenhammars Romance med pondus och fin musikalisk känsla.

Han (Victor) tar fram instrumentets virtuosa möjligheter och leker fram klanger i fint samspel med sina medmusikanter.

Bara vinnare

Även Johanna Jansson på sång och Olle Rehnquist på piano gjorde imponerande framträdanden under kvällen efter att ha tagit sig till finalen i hård konkurrens under vårens uttagningar på Kulturskolan.

Utmärkte sig gjorde också eleverna i Kulturskolans Högre kurs som stod för inramning och sammanhållning av programmet. De bjöd på många skratt med sina vilda tips på stresshantering under kvällen.

Uppskattad tradition

Sedan lång tid tillbaka delas Lilla Ljunggrenska stipendiet ut en gång om året av Ebba & Gustaf Ljunggrens minnesfond till två elever från Mölndals Kulturskola, som ett bidrag till fortsatta musikstudier. Både tävlingen och stipendiepengarna har stor betydelse för de ungdomar som är med och tävlar.

I framtiden hoppas Kulturskolan även hitta sponsorer till stipendier inom dans, drama, film, bild och form för att fler unga konstutövare ska få hjälp på vägen mot fortsatta studier.

Se konserten i efterhand

Sändningen spelades in och ligger kvar på Mölndals Kulturskolas YouTube-kanal i ett par veckor efter konserten.