Vildsvinskött på menyn

I Mölndal kommer det att serveras vildsvinskött i skolor och förskolor på Offentliga måltidens dag 15 oktober. 

Vildsvinskött är i dagsläget en underutnyttjad viltråvara. Att byta ut en del av det kött som i dag används till biffar och köttfärssås mot exempelvis vildsvinsfärs är ett sätt att bidra till mer hållbara måltider.

För kocken Kamilla Ehrengrip vid Stallbackens förskola är det självklart att ta tillvara på de resurser som finns på hemmaplan i stället för att importera.

– På så vis blir måltiden så mycket mer hållbar. Samtidigt hjälper vi bönder och andra markägare som får sina grödor och marker förstörda av vildsvinen.

Det är Kamilla som infört vildsvin på matsedeln i Mölndals stad.

– För mig är det ett kött som jag är van vid. Jag kommer från en jägarfamilj och har ätit viltkött och vildsvin i hela mitt liv, säger Kamilla.

Hennes funderingar började i samband med konferensen Mat i Småland förra året. Där fick hon höra att jägare får gräva ner sitt byte för att det inte varit tillräckligt stort intresse för köttet.

– Då väcktes idén om att försöka få in vildsvinskött i våra offentliga kök i Mölndals stad. Efter samtal med min chef, politiker samt rektorn på förskolan så finns vildsvin numera på förskolans meny, berättar Kamilla Ehrengrip.

Mölndal ligger nu i startgroparna för att få in vildsvin på menyn i alla offentliga kök.

­– Det vore verkligen roligt om det blir återkommande på menyn, säger Kamilla Ehrengrip. Vår ambition är att få in vildsvin på menyn 1-2 gånger per termin.

Det är MATtanken som koordinerar offentliga måltidens dag. MATtanken är ett projekt som genom kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte vill bidra till hållbara offentliga måltider.

Relaterad information

  • Stallbackens kök i Mölndal på Instagram: @stallbackenskok
  • Offentliga måltidens dag på webben: www.mattanken.se/omd
  • MATtankens arbete med vildsvin: www.mattanken.se/vildsvin

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad