Mölndal årets kulturkommun 2021

Mölndals stad får utmärkelsen Årets kulturkommun 2021 av fackförbundet Vision. Både för långsiktiga kultursatsningar och för ett coronasäkert och anpassat utbud.

- Det är otroligt roligt och hedrande att Mölndal utsetts till Årets kulturkommun 2021. Det är ett fantastiskt kvitto på det som alla kulturaktörer tillsammans har gjort för att utveckla kulturen i Mölndal, säger kultur- och fritidschef Annika Stedner.

Juryns motivering

I årets kulturkommun får kulturen ta plats och kommuninvånarna erbjuds ett brett och gediget utbud. Insikten om kulturens betydelse för medborgarnas välbefinnande och hälsa genomsyrar samhället och resulterar i långsiktig planering av kultursatsningar.

Så börjar juryns motivering som också nämner Mölndals stadsmuseum med fri entré, biblioteken i Mölndal och 25 litteraturprofilerade förskolor, fritidslotsen, kulturskolan och Mölndals kulturgaranti som ger grundskolelever minst en kulturupplevelse varje läsår.

- Kulturen och även idrotten är mycket värdefulla för den förebyggande och främjande samhällsutvecklingen i Mölndal. Att bli Årets kulturkommun 2021 ger oss ännu mer motivation att fortsätta det viktiga arbetet, säge Glenn Grimhage (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Mölndal.

Kultur i coronapandemin

Juryn lyfter fram Mölndals arbete med att hitta lösningar för ett coronasäkert kulturutbud under ett år präglat av coronapandemin. Bland annat med kulturturneer utanför äldreboenden och digital allsång.

- Alla har kämpat med att hålla igång så mycket som möjligt i år och gjort det coronasäkert för att kunna fortsätta erbjuda Mölndalsborna en meningsfull fritid och ett fint kulturutbud. Vi är så stolta och glada, säger Mölndals kultur- och fritidschef, Annika Stedner.

Kriterier

För att vara aktuell som Årets kulturkommun 2021 ska kommunen bland annat visa att man:

  • Arbetar för att kultur ska bli en självklar del av kommuninvånarnas vardag, genom att den finns med i all kommunal verksamhet
  • Gör anställda och kommuninvånarna delaktiga i kulturverksamheten
  • Använder kultur som ett verktyg för hälsa och välfärd
  • Stödjer kulturell mångfald

Fackförbundet Vision utser årligen årets kulturkommun och i år är det 32:a gången. Mölndal var en av sju kommuner som var nominerade. De övriga var Askersund, Bjurholm, Dals-Ed, Degerfors, Mora, och Värnamo.

Kontakt

Annika Stedner
Förvaltningschef
Kultur- och fritidsförvaltningen
031-315 16 31
annika.stedner@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad