Träspill blir till leksaker

För att ta vara på det träspill som blivit över efter renoveringar har fastighetsservice på serviceförvaltningen vid sidan av ordinarie verksamhet producerat leksaker. Dessa leksaker kommer nu att som julklappar delas ut till samtliga förskolor. Att ta tillvara på överblivet material, designa om och på nytt sätt föra in i verksamheten igen, är ett sätt för staden att arbeta med hållbar utveckling och att bidra till det lokala miljö- och klimatarbetet. 

- Eftersom vi hade trämaterial över efter renoveringar av idrottshallar och en egen verkstad tyckte vi det var synd att inte använda träspillet på något bra sätt, säger Peter Lindgren som är samordnare för lekplatsgruppen vid fastighetsservice.

Det var till en början oklart vad man skulle kunna använda det överblivna trämaterialet till.

-Det var när jag såg ett program på TV med mitt barnbarn om hästhoppning med käpphästar, som idén föddes att vi i Mölndals stad skulle kunna göra likadana leksaker och på så sätt få användning för träspillet, säger Peter Lindgren.

Fastighetsservice tog fram ett koncept för och tillverkade därefter prototyper för leksakerna, bland annat käpphästar och hästhoppningshinder, i sin verkstad. Genom att göra dem själva har man kunnat ha kontroll över kvalitén och säkerhetsaspekten i produktionen av leksakerna. En varudeklaration har tagits fram och allt material är giftfritt och säkert ur de aspekter som ställs på inköpt material.

Förutom nyttan med att ta hand om material som annars hade slängts finns det också en annan aspekt, att göra det möjligt för skolor att spara pengar. Leksaker som är certifierade och säkra för barn att leka med är kostsamma för skolor att köpa in.

-Varför ska förskolor behöva beställa dyra leksaker, när vi kan använda trämaterialet och göra leksaker utifrån den kunskap som vi har? Det tar inte lång tid för oss att göra det, säger Peter Lindgren.

Så vad tycker barnen? Jo prototyper av leksakerna har testats av barnen i en förskola och blivit godkända.

- Att barnen gillar leksakerna är självklart viktigt säger Peter Lindgren. Vi månar om att barnen ska ha det bra och säkert på sina lekplatser.

Skolförvaltningen har godkänt att leksakerna släpps in i barnens miljö då de bedöms vara säkra. Nu är 1120 käpphästar och hästhoppningshinder klara och kommer innan jul att levereras till alla förskolor i Mölndal.

Fastighetsservice vid serviceförvaltningen i Mölndals stad jobbar bland annat med översyn av lekplatser och idrottshallar. Serviceförvaltningen är intern serviceleverantör i Mölndals stad och ansvarar för lokalvård, vaktmästeritjänster, fastighetsskötsel, måltidsverksamhet, intern post- och budverksamhet samt stadens samlade fordonsbehov. Dessutom ansvarar förvaltningen för Kontaktcenter Mölndal, dit de som bor och verkar i Mölndal kan vända sig med alla sina frågor som rör Mölndals stads verksamheter.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad