Magiskt bord sprider glädje på Brogårdens äldreboende

Med hjälp av digital teknik kan brukare på Brogårdens äldreboende kratta löv och spela boll – på bordet.

Ett magiskt bord för interaktivitet

Tovertafel, som betyder ”magiskt bord”, är en projektor som installeras i taket för att ge användare kognitiv stimulans. Projektorn lyser, spelar musik och skapar figurer på till exempel ett bord, golv eller vägg. Det går även att göra interaktiva aktiviteter som att lägga pussel eller spela boll.

Brukarna krattar löv eller slår sönder bubblor och ibland passar de boll till varandra. Det är helt fantastiskt att digital teknik kan aktivera dem både fysiskt och kognitivt genom alla spel, säger Lina Andersson, en av enhetscheferna på Brogårdens äldreboende.

Lockar till aktivitet

Det magiska bordet går att använda både enskilt och i grupp och lockar till aktivitet genom olika spel, färger och former. Aktiviteterna leder bland annat till att minska rastlöshet, något som är vanligt förekommande hos personer med demens.

Främst använder vi tekniken på våra demensenheter. Men den uppskattas minst lika mycket bland andra brukare på övriga enheter, säger Lina Andersson.

Sprider glädje och gemenskap

Aktiviteterna via bordet ökar gemenskapen och sprider en positiv stämning på Brogårdens äldreboende.

Vi är väldigt tacksamma för att vi fick möjlighet att införskaffa en Tovertafel med hjälp av stadsbidrag. Våra brukare uppskattar det verkligen. Man blir varm om hjärtat när man ser glädjen i deras ögon och deras kroppsspråk. Till och med personalen rycks med i spelen. Det är fint att se hur detta magiska bord kan tillföra både lycka och samhörighet på vårt boende, säger Lina Andersson.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad