Unga med missbruk

En Mini-Maria-mottagning kommer att öppna i Mölndal hösten 2022. Mottagningen finns till för dig som är i åldern 13-21 och som har bekymmer med alkohol eller andra droger. Det kan också gälla spel om pengar. Även föräldrar och andra viktiga vuxna kommer att vara välkomna hit.

VIM-mottagningen som tidigare fanns i Mölndal, och som vände sig till unga som hade problem med kriminalitet och droger, finns inte längre kvar. Mer info långt ned på sidan.

Vad är Mini-Maria?

Mini-Maria är ett etablerat koncept som drivs i samarbete mellan sjukvård och kommun. En sådan mottagning kommer att öppna i Mölndal 2022, preliminärt öppningsdatum är 5 september.

Sedan tidigare finns Mini-Maria-mottagningar över hela Sverige, däribland i flera kommuner i Västra Götaland.

Enkelt att få stöd

Mini-Maria vänder sig till ungdomar och unga vuxna i åldern 13-21 år med någon form av beroendeproblematik samt till deras föräldrar och andra anhöriga. Det ska vara lätt att få stöd på Mini-Maria och "låga trösklar in". Unga personer och deras föräldrar samt andra viktiga vuxna, kommer på eget initiativ att kunna söka sig till Mini-Maria.

Mini-Maria-mottagningen kommer att ligga på Fredåsgatan i Krokslätt. Här kommer det att finnas både sjuksköterska och socionom. Även psykolog och läkare kommer att finnas tillgängliga.

Drivs i samverkan

Mottagningen kommer att drivas ihop med Västra Götalandsregionen och åtta andra kommuner, där samarbetet är extra tätt med Härryda, Kungälv och Stenungsund. Samverkan kring Mini-Maria vilar på att kommuner och regioner i Sverige har ett gemensamt ansvar för missbruks- och beroendevården.

VIM finns inte kvar

Den verksamhet som hette VIM har lagts ned. VIM stod för "vårdkedja i Mölndal" och VIM-mottagningen var en öppenvårdsenhet inom socialtjänsten. VIM arbetade med stödjande och förebyggande verksamhet när det gäller kriminalitet samt alkohol och andra droger gentemot målgruppen ungdomar och unga vuxna i åldern 13-25 år. Vid behov fanns även möjlighet att utföra drogtester.

Drogförebyggande arbete i Mölndal

Vi jobbar drogförebyggande. Mer information.

Tips på bra länkar

  • drugsmart.se är en sajt för ungdomar med information om alkohol och andra droger. Här finns fakta och möjlighet att ställa frågor till experter med mera. Sajten drivs av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

  • Tonårsparlören vänder sig till dig som är tonårsförälder. Fakta och tips om ungdomar och alkohol. Allt för att göra tonårstiden lite lättare – både för dig och din tonåring.

Kontakt

Kontaktcenter Mölndal
Mölndals stadshus
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00
kontakt@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad