Våldsamma relationer

Känner du dig kontrollerad, begränsad och rädd i en relation? Det finns hjälp att få.

Två personer varav den ena håller hårt i den andra personens handled.

Det finns olika sorters våld.

  • Hot, kontroll och isolering är tre exempel på psykiskt våld.
  • Övervaka, begära lösenord och sprida bilder är tre exempel på digitalt våld.
  • Tjatsex, fysiskt våld och att tvingas kolla på porr är tre exempel på sexuellt våld.

Inget av detta är ok. Du är inte ensam och det finns hjälp att få. På Instagramkontot Är du okej? kan du lära dig mer om våld i nära relationer.

Så får du hjälp

Är du orolig över din egen relation eller är du orolig över någon i din närhet? Prata alltid med en vuxen du litar på och som vill och kan lyssna, till exempel en fritidsledare, en lärare eller någon ur fältgruppen (fältarna). En vuxen kan hjälpa dig få den hjälp du behöver.

Har någon utsatt dig för våld, övergrepp eller tvingat dig göra något du inte vill eller känner du någon som varit med om detta? Ring då i första hand polisen på 114 14. 

Om det är bråttom och situationen är akut - ring 112.

Mer information och stöd

Sajten Unga relationer ger stöd och information till dig under 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. De har en kvällsöppen chatt.

Killar.se är en trygg plats på nätet för dig som identifierar dig som kille. Sajten tar upp ämnen som normer, mående och våld. Det finns en stödchatt och du kan även få kontakt med kurator.

Linnamottagningen och Somaya kvinno- och tjejjour är båda fokuserade på hedersrelaterat våld och förtryck och kan. Där kan du få kontakt via telefon och mejl, och även få råd om vad du kan göra.

Maskrosbarn är en förening som vänder sig till dig 13-19 år som har en förälder med missbruk, psykisk sjukdom eller som utsätter dig för våld. De har chatt, digitala samtal med kurator och en hel del annat.

Mölndals ungdomsmottagning ligger i Krokslätt. Hit är du som är ung välkommen om du önskar hjälp eller har funderingar. Det kan vara kring till exempel relationer, hur du själv mår, sexualitet, preventivmedel, könssjukdomar och mycket annat som berör ditt liv.

Jagvillveta.se riktar sig till barn och unga upp till 17 år. Här finns bland annat information om vad som är brottsligt, hur man kan känna om man varit med om brott och var man kan få hjälp. Här finns också information om vad som händer om man anmäler eller om det blir rättegång. Sidan är framtagen av Brottsoffermyndigheten.

Sida med fler tips

Publicerad: 2022-03-07 16.24
Senast uppdaterad: 2022-05-06 11.52
Dela sida: