Faktarummet

Vill du hitta information om en särskild plats i Mölndal? Är du nyfiken på en person eller en släkt med Mölndalsanknytning? Besök faktarummet i Öppna magasinet och ta del av mängder av information om Mölndals historia.

Faktarummet. Foto: Camilla Eliasson

I faktarummets arkiv finns böcker och pärmar med fakta och samlade tidningsartiklar om Mölndal, Kållered och Lindome, samt en egen avdelning om Gunnebo. Här kan du fördjupa dig i allt från fornminnen och folktro till skola, kyrkor och föreningar. Missa inte de korta bildspelen som sammanfattar Mölndals historia 11 000 år på 11 minuter.

Stadsdelar och byggnader

Vi har uppgifter om stadsdelar, byar, gårdar och ortnamn i Mölndals stad. Den största delen av materialet handlar om Mölndal, men det finns även information om platser och byggnader i Lindome och Kållered. Om du har tur kanske du finner uppgifter om just ditt hus.

Industrier och företag

Bland pärmarna hittar du uppgifter om företag som funnits eller finns i Mölndal, i första hand kända industriföretag som Papyrus, Soab, Krokslätts fabriker och övriga textilindustrier.

Personhistoria

Vi har också samlat information om ett antal personer och släkter som har anknytning till Mölndal. Leta bland pärmar om konstnärer, hantverkare, forskare och författare.

Här kan du läsa minnesberättelser som skildrar livet i Mölndal under olika tider, eller texter om kända personer såsom skådespelerskan Ulla Jacobsson, författaren Astrid Pettersson och Gunnebosläkten Hall.

Lars Gahrns blogg

Lars Gahrn är filosofie doktor i historia och arbetar på Mölndals hembygdsförening. Han har författat många böcker om Mölndals historia och driver en populär blogg.

larsgahrnskriver.wordpress.com kan du ta del av Lars Gahrns betraktelser och fördjupa dig i olika historiska teman.

Dela på:

Senast uppdaterad 2020-07-02 16.53