Använd vattnet hållbart

Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Det har än så länge varit ett varmt och torrt år och vi måste alla, alltid, använda vattnet smart och hållbart. Det är särskilt viktigt i år med nuvarande torka.

Vid hög vattenanvändning är belastningen på vattenverket och ledningsnätet högt och det kan hända att vi inte hinner fylla vattenreservoarerna i samma takt som du och alla andra kommuninvånare använder vatten.

Dricksvatten är ett livsmedel som i första hand ska användas till dryck, matlagning och hygien. Det har varit en än så länge torr vår och sommar där några av våra grannkommuner, och många runt om i landet, har en ansträngd vattensituation.

I dagsläget klarar vi av att leverera dricksvatten till Mölndalsborna som vanligt. Däremot är ledningsnäten inte gjorda för exceptionellt hög förbrukning som vi nu ser och vårt vattenverk går redan på max. Därför behöver Mölndalsborna tänka på hur de använder vattnet så att vi kan fortsätta leverera vatten till alla. Att använda vattnet hållbart ska vi alla alltid göra, säger Tony Strandh, VA-chef i Mölndals stad.

Inom Göteborgsregionen finns möjlighet att skicka vatten mellan kommunerna, vilket nu sker. Helt enkelt så bistår de med lite bättre förutsättningar de med sämre. Men du ska ändå alltid använda vattnet hållbart.

Skulle behovet uppstå kan ett bevattningsförbud införas. Då begränsar vi vad det kommunala dricksvattnet får användas till.

Så använder du vattnet hållbart

Några exempel på hur du använder vatten hållbart

  • Låt inte kranen eller duschen stå och rinna när du rakar dig, borstar tänderna, tvålar eller schamponerar in dig.
  • Ta en effektiv dusch istället för att bada. Ett badkar rymmer 150 liter vatten, en dusch drar 12 liter per minut.
  • Fyll kannor eller flaskor med vatten och ställ i kylskåpet så behöver du inte spola länge för att få kallt vatten att dricka.
  • Vattna smart - det innebär att du vattnar tidigt på dagen eller sent på kvällen. Då dunstar inte vattnet bort och dina växter kan ta till sig vattnet.
  • Vattna inte gräsmattan, den tål torka och kommer återhämta sig när det väl regnar. Slösa inte vårt viktigaste livsmedel på gräs.

Läs mer och få fler tips om hur du kan använda vattnet hållbart.

Mot en blå bakgrund står det med stora siffror 100. Därefter kommer texten: "Om en familj på fyra personer stänger av kranen när de borstar tänderna kan de spara 100 liter vatten på en dag".

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad