Matfett ska inte ner i avloppet

Fett i avloppet är ett problem som inte bara kan orsaka dålig lukt och stopp i ditt eget kök. Det fastnar också i våra gemensamma avloppsledningar och kostar stora summor i extra underhåll. Fett som frityrolja, matolja, olja från inlagda tomater och liknande ska du inte spola ner i avloppet!

En person står vid en diskbänk. I höger hand håller hen en flaska med en fettratt på, i vänster hand håller hen en stekpanna med fett i. Fettet rinner ner i flaskan.

Fettet bildar avlagringar i rör och pumpar, och när det till slut blir stopp är det både kostsamt och tidskrävande att åtgärda, både för kommunen och för dig som fastighetsägare. På våra återvinningscentraler i Kikås och Lindome finns insamling av fett från matlagning.

Du som har en verksamhet, till exempel restaurang, måste ha fettavskiljare.

Så gör du med matfettet

Spola aldrig ner smör, matolja eller andra oljor i diskhon. Inte heller olja från till exempel soltorkade tomater, tonfisk, ost eller andra matförpackningar ska du hälla ut i avloppet.

Här är våra tips på hur du tar hand om ditt överblivna matfett.

Torka av med hushållspapper

Är det lite matfett kvar efter matlagningen kan du enkelt torka av stekpannor, stekspadar, smörknivar etcetera med lite hushållspapper och slänga pappret i den bruna matavfallspåsen, eller i restavfallet.

Använd miljötratten eller annan tratt

När det blir mer matfett/olja över, tillexempel när du friterat, kan du använda den specialtillverkade miljötratten, eller annan tratt, som du skruvar på till exempel en pet-flaska.

Med en tratt är det enkelt att hälla rinnande fett från stekpanna, fritös eller kastrull i flaskan. 

  • När flaskan är full stänger du till den ordentligt och märker flaskan med "matfett" innan du lämnar in den på våra återvinningscentraler i Kikås eller Lindome, disken där du lämnar farligt avfall.
  • Du kan även lägga flaskan i brännbart restavfall.

Tratten sparar du till en ny flaska.

Miljötratten finns att hämta gratis på våra återvinningscentraler, fråga personalen så får du en.

Vi tar hand om fettet

Matfettet är en viktig resurs som kan återvinnas. Fettet som du slänger i restavfallet skickas till förbränning och blir till fjärrvärme. Fettet som du lämnar på våra återvinningscentraler skickas till återvinning och används till exempel för framställning av biogas och biodiesel.

Kontakt

Tekniska förvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
Felanmälan vatten, avlopp eller gator efter kontorstid: 031-315 10 00, knappval 2 (kopplas till SOS)
kontakt@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad